Controlul Consumului de Alcool la Locul de Munca

Băuturile alcoolice au o istorie îndelungată; există imagini egiptene care sugerează utilizarea vinului din anii 4 000 ÎCh. În perioada modernă lideri bisericii consideră alcoolul un dar de la divinitate şi ebrietatea un păcat. Alcoolul este unul dintre cele mai folosite droguri fiind în acelaşi timp aliment şi substanţă psiho-activă.

Un litru de bere asigură aproximativ 20% din necesarul de energie pentru un bărbat care desfăşoară activităţi fizice cu un grad mediu de dificultate dar nu conţine vitamine, săruri mineral şi nutrienţi în proporţii adecvate. Consumul de alcool afectează comportamentul, conştiinţa şi dispoziţia psihică. Din acest motiv băuturile alcoolice sunt considerate psiho-active. Alcoolul are efect tranchilizat asupra sistemului nervos central şi astfel reduce viteza de reacţie şi gradul de atenţie.

Alcoolul distruge celulele nervoase şi celulele hepatice. Consumul de alcool nu reduce sentimentele de depresie, conduce la anxietate, provoacă schimbări de personalitate şi poate conduce la obsesie. Dependenţa de alcool are efecte grave asupra vieţii personale şi sociale a individului.

În ceea ce priveşte consumul de alcool la locul de muncă, aceste generează aproximativ 40% dintre accidentele de muncă. De asemenea, abuzul de alcool conduce la creşterea numărului de zile de absenţă de la serviciu, fapt care generează tensiuni datorită faptului că ceilalţi colegi sunt nevoiţi să depună eforturi suplimentare pentru a îndeplini sarcinile zilnice. Consumul exagerat de alcool determină scăderi ale randamentului la locul de muncă, oboseală cronică, scăderea capacităţii de muncă (datorită efectului tranchilizant asupra sistemului nervos central) şi slăbeşte auzul şi vederea.

La fel ca şi o monedă, consumul de băuturi alcoolice are două feţe, una pozitivă şi una negativă. Deşi în general consumul de băuturi alcoolice ne duce cu gândul la distracţie, sociabilitate, relaxare sau plăcere, abuzul are în general consecinţe extrem de negative asupra vieţii în general. Toate au o limită şi fiecare dintre noi deţine controlul în ceea ce îl priveşte.