În data de 25 martie 2011 are loc conferinţa Regională a proiectului, cu tema "Ai grijă de sănătatea ta! Nu mai amâna! Împreună pentru sănătatea la locul de muncă". La conferinţa organizată la Sibiu participă peste 150 de persoane: manageri de întreprinderi, medici specialişti de medicina muncii, medici de întreprinderi, medici specialişti în promovarea sănătăţii şi psihologi, ingineri şi tehnicieni specialişti în tehnica securităţii muncii şi protecţia muncii din judeţele Sibiu, Alba, Mureş şi Covasna. În deschiderea conferinţei au adresat câteva cuvinte participanţilor domnul Dumitru Răcuciu, prefectul judeţului Sibiu, domnul doctor Gabriel Budescu, director al Direcţiei de Sănătate Publică Sibiu, doamna conferenţiar doctor Carmen Domnariu, Centrul Regional de Sănătate Publică Sibiu, domnul profesor universitar doctor Iosif-Dorin Bardac, Universitatea Lucian Blaga din Sibiu.

Conferinţa de final a proiectului, prim materialele prezentate, a subliniat conceptul privind "continuumul sănătate-boală". Acest concept reprezintă o scară care porneşte de la nivelele înalte ale stării de bine, urmate de starea de bine, sănătate avansată, sănătate, boală, infirmitate şi deces. În acest domeniu sunt două abordări. Prima este abordarea patogenetică a lui Rene Dubois, a "glonţului magic". Această abordare susţine că, dacă declarăm război unor boli grave şi alocăm resursele necesare, vom fi sănătoşi permanent. A doua abordare, cea sanogenetică a lui Antonovsky, consideră că este necesar un efort permanent pentru a atinge nivele înalte de sănătate. Aceasta se poate realiza, pe de parte, prin înlăturarea unor factori de risc iar pe de altă parte prin a învăţa oamenii să depună eforturi permanent pentru a-şi proteja propria sănătate.

Conferinţa a început cu prezentarea proiectului de către domnul doctor Theodor Hărătău, directorul fundaţiei ROMTENS. Prezentarea dânsului a fost urmată de prezentarea a două materiale de fond. Primul, prezentat de către domnul Mihail Zerbeş, de la Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu, cu privire la importanţa sănătăţii la locul de muncă şi integrarea ei în managementul calităţii totale. A doua prezentare, a domnului Carsten Graf, reprezentant al BKK, a descris Promovarea Sanatatii la Locul de Munca din perspectiva Caselor de Asigurări de Sănătate din Germania.

În cursul celei de a doua şi de treia au fost prezentate exemple de campanii de informare şi educare derulate în întreprinderi din cele patru judeţe participante. Dintre acestea, menţionăm: SC Compa SA din judeţul sibiu, SC Romaqua Group SA din judeţul Alba, SC Hirschmann SA din judeţul Mureş şi TBRCM SA din judeţul Covasna.

Proiectul demonstrează modul în care motivarea personală, angajamentul şi aşteptările muncii într-o echipă complexă, pluridisciplinară, pot influenţa succesul iniţiativelor de promovare a sănătăţii şi securităţii în muncă. De asemenea reflectă în mod critic modul în care organizaţiile pot afecta starea de bine a angajaţilor şi cum poate fi aceasta influenţată prin folosirea aptitudinilor de comunicare. Acest proiect demonstrează necesitatea desfăşurării activităţilor de PSLM în echipă complexă şi importanţa unei atitudini coerente şi perseverente.

Pentru a consulta informaţiile şi imagini referitoare la conferinţă vă rugăm să accesaţi link-urile următoare:

  1. Agenda conferinţei
  2. Comunicat de presă
  3. Sectiunea 1 01 prezentare proiect Theodor Haratau
  4. Sectiunea 1 02 prezentare tema ULBS Mihai Zerbeş
  5. Sectiunea 1 03 managementul strategic al sanatatii Carsten Graff
  6. Sectiunea 2 01 DSP judet Sibiu
  7. Sectiunea 2 02 prezentare Compa SA
  8. Sectiunea 2 03 judet Alba
  9. Sectiunea 2 04 prezentare Romaqua
  10. Sectiunea 3 01 judetul Mures
  11. Sectiunea 3 02 prezentare Hirschman
  12. Sectiunea 3 03 judetul Covasna
  13. Sectiunea 3 04 prezentare TBRCM SA