Exerciţiile fizice

Activitatea fizică este orice fel activitate care te ajută să-ţi îmbunătăţeşti sau să îţi menţii o condiţie fizică adecvată şi include, de exemplu, mersul pe jos, mersul cu bicicleta, dansul, înotul, etc. Activitatea fizică reduce riscurile de îmbolnăviri şi menţine sau creşte puterea, flexibilitatea, rezistenţa mecanică, densitatea osoasă, îmbunătăţeşte starea mintală şi emoţională, reduce simptomele de depresie şi anxietate şi creşte stima de sine.

Angajaţii activi din punct de vedere fizic se îmbolnăvesc mai rar şi se recuperează mai repede după îmbolnăvire. Totodată aceşti angajaţi sunt mai entuziaşti, se concentrează mai bine, reuşesc să facă faţă sarcinilor complexe, sunt mai dinamici şi mai productivi şi zâmbesc mai des şi îi molipsesc şi pe colegi cu zâmbetul lor!

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă efectuarea de exerciţii fizice cel puţin 30 de minute pe zi timp de cinci zile pe săptămână. Pentru a deveni mai activi fizic la locul de muncă puteţi de exemplu să mergeţi pe scări în loc să luaţi liftul, să mergeţi pe jos până la colegi în loc să utilizaţi telefoanele sau alte mijloace sau să mergeţi pe jos sau cu bicicleta până la serviciu şi înapoi.

Puteţi de asemenea să efectuaţi exerciţii fizice chiar şi stând pe scaun (rotiri de glezne, joc de călcâie, îndoiri de genunchi, rotiri de umeri, îndoirea braţelor, ridicarea braţelor, aducerea genunchilor la piept, rotiri ale gâtului, etc.) sau stând în picioare (mişcări ale capului de jos în sus, din stânga în dreapta, rotiri, extensii cu mâinile, etc.)

Mişcarea este esenţială pentru menţinerea unei condiţii fizice adecvate şi contribuie major la menţinerea şi îmbunătăţirea stării generale de sănătate. De asemenea contribuie la producţia substanţelor chimice care ne redau optimismul, relaxarea şi încrederea în sine.